Uzun Pozlama nedir? Nasıl yapılır?

Uzun Pozlama nedir? Nasıl yapılır?

Yazıma başlamadan önce temel teknik terimleri bildiğinizi varsayıyorum.
Eğer bilmiyorsanız veya bildiğinizden pek emin değilseniz; iSO, Diyafram ve Enstantane Üçlüsü isimli yazımı okuduktan sonra gelmenizi tavsiye ediyorum.

Haydi başlayalım o zaman 🙂

 

Uzun Pozlama nedir?

Her çektiğimiz fotoğraf, bir pozlama yani ışıkla etkileşim sürecinde oluşur. Işığın bu etkileşim sürecini yani süresini arttırdığımızda “Uzun Pozlama” yapmış oluyoruz. Fotoğraf makinemizde ki perde mekanizmasının ne kadar süreyle açık kalacağını(pozlama süresi) makinemiz üzerinde ki enstantane değeri ile belirliyoruz. Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor perde mekanizması uzun süre açık kalacağı için makinemiz perde açık kaldığı süre boyunca pozlama yapmaya devam edecektir. Yani en ufak bir harekette donuk ve bulanık fotoğraflar elde edeceksinizdir. Buradan şimdi şu sonucu çıkartıyoruz; mutlaka tripod kullanmamız gerekiyor. Perde mekanizmasının açık kaldığı süre boyunca çok parlak nesnelerin hareketi fotoğrafımızda izler oluşturacaktır. Karanlık olan nesneler de tam tersine hareketli olsa dahi fotoğrafa etki etmeyecektir.

 

Uzun Pozlama nasıl yapılır?

Öncelikle bu tarz çekimler için biraz pratik gerekiyor, çünkü istediğiniz fotoğraf için gereken pozlama süresini belirlemeniz gerekiyor. Uzun pozlama daha çok gece çekimlerinde kullanılan bir teknik fakat gündüz filtreler yardımıyla da yapılabiliyor. Şimdilik temel kısımdan bahsettiğim için gece çekimini baz alarak anlatacağım. Vereceğim teknik detaylarla birlikte bol bol pratik yapmanızı öneriyorum, hemen geçelim.

  • Tekniğin olmazsa olmazı; Tripod 🙂
  • Kullandığınız tripod kaliteli değilse boyunu kısa tutarak kullanmaya çalışın, rüzgarlı havalar fotoğraflarınızı berbat bir hale getirebilir.
  • Pozlama yaparken titremeyi kesinlikle engellemelisiniz. (Pozlama süresince makinenize dokunmayın.)
  • Titreşimin açığa çıktığı bir nokta da denklanşöre basarken oluşan titreşimdir. Bunu engellemek için makinenizin zamanlayıcı modu ile bu sorun çözüm getirebilirsiniz.
  • Gerekli ışığı pozlama süresini uzun tutarak sağlayacağınız için yüksek iSO ve açık diyafram (düşük) değerine ihtiyacınız olmayacaktır.
  • Çok fazla kaynakta belirtilmese de eğer vizörünüze doğrudan etkiyen bir ışık varsa ayarları yaptıktan sonra çekimi yapacağınız zaman ışığın girişini engelleyecek şekilde vizörü kapatmanızı öneririm.

Anlatıyorsun, iyi hoş da ben ne kadar pozlayacağım? dediğinizi duyar gibiyim 🙂  Hemen örnek fotoğraflar üzerinde exif bilgilerini inceleyelim. Ama öncesinde de söylediğim gibi sizin fotoğraflayacağınız yerin şartları farklı olacaktır bunun için bol pratik yapmak ve hangi ayarın daha uygun olduğunu belirlemek gerekiyor.

(iSO 100, f./22, 25″ – Canon 50mm 1.8 II)

Pekte kalabalık olmayan bir trafikte, şehrin ışıklarına karşı bir uzun pozlama yaptım. Şehir ışıklarının fazlalığı önemli bir etken olabiliyor, diğer fotoğraflarda farkedeceksinizdir. Bu fotoğrafta 25 saniye pozlama yaptım. Işık ihtiyacımı fazlasıyla pozlama süresiyle kazandığım için, iSO ve diyafram ayarlarını ışığı daha az sağlayacak şekilde ayarladım.

(iSO 100, f./8, 30″ – Sigma 17-50 – 17mm)

Bu fotoğrafta önce ki fotoğrafta ki gibi güçlü ışık kaynaklarıyla karşı karşıya değiliz, bu yüzden önce ki fotoğrafa göre ihtiyacımız daha fazla, bu yüzden diyafram değerimiz f./8 ve pozlama süremiz 30 saniye.

 

(iSO 100, f./5.6, 30″ – Sigma 17-50 2.8 – 17mm)

Önceki fotoğrafla aynı mekan ve zaman dilimi içerisinde çekilmiş bir fotoğraf daha. Işık oranının biraz daha fazla olmasına karşın biraz daha açık diyafram tercih ederek karanlık alanların da pozlanmasını sağladım.

 

Evet, bu kadardı 🙂 Birbirinden güzel fotoğraflar elde edebilmeniz dileğiyle…

Lütfen görüşlerinizi bildirmekten çekinmeyin, soru, görüş ve önerilerinizi bekliyor olacağım 🙂 Görüşmek üzere…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d