iSO Nedir?
Öncelikle iSO’nun ne olduğuna bakalım. iSO en basit anlamıyla ışık hassasiyetidir. Düşük iSO değeri düşük ışığı, yüksek ise yüksek ışık hassasiyetini simgeler.
Soldaki fotoğraf Canon, sağdaki ise Nikon fotoğraf makinesine ait olan iSO ayarlarının bulunduğu panel.
Örneğin;
iSO 200 değeri ile karanlık bir fotoğraf elde ediyorsak iSO değerini yükselterek
(Örn. iSO 400) bu sorunu ortadan kaldırabiliriz.
Fotoğraflarda görüldüğü üzere iSO değeri yükseldikçe daha parlak fotoğraflar elde ediliyor.
- O zaman karanlık yerlerde iSO değerini en yüksek değere alırsam harika kareler yakalayabilirim?
– Fakat bu işin bir tuzağı var.
iSO en basit teknik anlamı sensöre uygulanan elektriksel gerilim miktarıdır. Gerilim arttıkça ışık miktarı artacak fakat “noise” diye adlandırdığımız kumlanmalar meydana gelecektir.
iSO değerinin yüksek tutulması fotoğraf kalitesine olumsuz etki edecektir.
iSO değerinin yükseldikçe yansıyan olumsuz etkisini görebilirsiniz.
Diyafram Nedir?
Fotoğraf makinesinin objektifi üzerinde bulunan yaprakların(diyafram bıçakları) bütününe verilen isimdir. Bu yapraklar kapanarak ya da açılarak sensöre ne kadar bir ışık sağlanacağını belirler.
İngilizce’de “aperture” olarak geçer. Türkçe karşılığı “açıklık”. Yani açıklık ne kadar fazla olursa sensöre o kadar fazla ışık sağlanır ve daha aydınlık fotoğraf sağlanır.
O zaman gelin diyaframın yapısına biraz daha yakından bakalım.
Karşınızda kısık bir diyafram değerindeki objektif var. Yani “az açıklık” daha “az ışık”.
– Peki diyafram değerleri nasıl ifade edilir? Sembolü nedir?
Diyafram f harfi ile ifade edilir.
f/1.4 , f/1.8 , f/2 , f/4 , f/8 , f/16 , f/32 gibi.
Burada unutulmaması gereken ayrıntı sayısal olarak küçük olan değer daha büyük açıklığı, sayısal olarak büyük olan ise daha küçük bir açıklığı ifade eder.
Hemen bir görselle daha iyi pekiştirelim.
– Buraya kadar herşeyi anladık, bu diyaframın işlevi bu kadar mı yani?
Dediğinizi duyar gibiyim haydi gelin o zaman başka ne işe yarıyormuş ona bakalım hep birlikte…
“Arka plan fluluğu, alan derinliği, arkası bulanık fotoğraf” gibi terimleri illaki duymuşsunuzdur. Hemen bu ifadelerin diyaframdaki yerine bakalım.
Yüksek açıklık yani düşük bir diyafram (örn.f/1.4) değeri kullanıyorsanız, odakladığınız nesnenin ön ve arka kısımları bulanık hale gelecektir. Buna alan derinliği diyoruz. Düşük açıklıklı yani yüksek bir diyafram (örn.f/16) değerinde işler tam tersi oluyor. odakladığınız objenin ön ve arka tarafları da net kalıyor.
Bu görselle daha iyi kavramışsınızdır ama birde fotoğraf üzerinde bakalım.
Enstantane nedir? (Perde Hızı)
Enstantane fotoğraf makinemizde bulunan perde mekanizmasının açık kalma süresine verilen isimdir. Perde mekanizması ile sensöre düşen ışığın süresini belirliyoruz. Tahmin edeceğiniz gibi ışığın düşme süresi arttıkça yani perdenin açık kalma süresi arttığı zaman daha parlak fotoğraflar elde ederiz. Süre azaldıkça daha karanlık fotoğraflar elde ederiz. Şimdi perde mekanizmasına yakından bakalım.
Işığın ne kadar bir zaman sensöre ulaşmasını sağlayan mekanizma açılan kapanan bir yapıya sahip, siz denklanşöre bastığınız an açılır ve enstantane süresi ne kadar ise o kadar açık kalmaya devam eder, sonrasında kapanır.
Shutter hızı nasıl ifade edilir?
2″ , 1″ , 1/2 , 1/8 , 1/20 , 1/50 , 1/80 , 1/100 , 1/200 , 1/1000 gibi değerlerle ifade edilir. Değer olarak küçük olan daha yüksek perde hızlı sağlar. Sensöre düşen ışık az yani karanlık bir fotoğraf elde etmiş oluruz. Tam tersi durumda ise daha parlak bir fotoğraf elde edeceğimizi tahmin etmişsinizdir.
Yine aynı soruyu soralım? 🙂
– Var mı bu Enstantane yani Perde hızının başka olayı? 🙂 Var tabii olmaz mı?
Perde hızı düştükçe hareketli nesneleri daha donuk bir şekilde kaydedebilir daha hareketli nesnelerde daha bulanık fotoğraflar elde ederiz. Tam tersi durumda ise hareketli nesneleri o anı durdurmuşçasına bulanıklık olmadan bir kare elde ederiz. (Tabi burada nesnenin hızına, enstantane değerinin uygunluğu önemli.)
Hemen fotoğraf üzerindeki farkına göz atalım.
Evet, hepsi bu kadar! 🙂
Unutulmaması Gerekenler!
Bu üç temel bilgiyi unutmamanız gerekiyor. Görseli kaydedip unuttuğunuzda bakabilirsiniz. 🙂
Unutmayın elde etmek istediğiniz fotoğrafın anahtarları bu üç temel öğede. Bu üç temel öğeyi fotoğraflarınıza yön verecek şekilde kullanmanız dileğiyle…
İyi günler…
Lütfen görüşlerinizi bildirmekten çekinmeyin, soru, görüş ve önerilerinizi bekliyor olacağım 🙂
Çok açık ve net bir anlatım. Yeni başlayanlar için kafa karıştırıcı değil. Yazılarınızı takip etmek istiyorum. Teşekkürler.
Güzel yorum ve düşünceleriniz için teşekkür ederim Ali bey. Facebook sayfamızı beğenerek yazılarımızı takip edebilirsiniz. Tekrar bekliyorum, Görüşmek üzere 🙂
Teşekkür ederim çok iyi anlattiniz
Rica ederim, Osman bey. tekrar beklerim 🙂
şimdi daha iyi anladım. gayet açık ve anlaşılır.emeğiniz için teşekkürler.
Rica ederim, mutlaka tekrar bekliyorum 🙂